Wedstrijdschermen

Deelnemen aan een tornooi is één van de belangrijke stappen binnen de ontwikkeling van een schermer. Wanneer een jonge schermer voor het eerst de stap naar competitie zet, rijzen er meestal een heel aantal vragen. Hier kan je al vast enkele antwoorden terugvinden.

Wat voorafgaat

 • Er wordt een lijst van tornooien opgemaakt, met aanduiding van de leeftijdscategorie van het tornooi. Deze kan je hier terugvinden. Kijk hier om te zien binnen welke leeftijdscategorie jij zit.

 • Als schermer maak je, indien nodig in samenspraak met je ouders, een selectie van tornooien waaraan je wil deelnemen. Bespreek dit indien nodig met je trainer en zorg dat je je op tijd inschrijft.

 • Tijdens de weken voorafgaand aan het tornooi, komt op de website pagina van dat betreffende tornooi alle nodige info. Als je wil afspreken voor vervoer, zal je dit via de wiki kunnen doen.

 • Inschrijven doe je via de website. De wapenkapitein zorgt vervolgens dat de inschrijving bij de organisatie gebeurd. De week voor het tornooi komen de namen van alle ingeschreven schermers op de wedstrijdpagina. Ook begeleiders en scheidsrechters zullen hierop te zien zijn. Afspreken voor vervoer kan je nog doen via de wiki.

 • Bij inschrijving van een wedstrijd (via onze website) zal je in de meeste gevallen ook meteen een bedrag moeten betalen. Deze kost is een som van 3 (optionele) kosten die afhankelijk van het soort tornooi aangerekend worden:

  1. De inschrijvingskost van het tornooi zelf: indien we de inschrijvingen als club op voorhand moeten betalen, dan rekenen wij dat ook op voorhand aan aan de schermers bij hun inschrijving. Als dit niet nodig is, zal je dit ter plekke cash moeten betalen.

  2. De bijdrage van de schermers aan de kosten door de club gedragen. Dit dekt de kosten voor tornooi begeleiding (we betalen trainers / begeleiders voor hun uren en kosten) en voor scheidsrechters, incl. vervoerskosten, maar ook bv. de transactiekosten voor online betalingen.

  3. VSB kosten bij internationale kwalificatietornooien. Hiervoor moeten we per schermer en per selectiewedstrijd 50 euro aan de VSB betalen. Dit gaat voornamelijk over scheidsrechterkosten.

 • Lees ook de algemene voorwaarden van dit inschrijvingssysteem.

 • Indien we naar het buitenland trekken, moeten alle minderjarigen een attest bij zich hebben dat hen toelaat in ons gezelschap te reizen. Om een dergelijk attest te bekomen, zie bijvoorbeeld https://stad.gent/burgerzaken/producten/reistoelating-voor-minderjarigen

De tornooidag zelf

 • Indien nodig/mogelijk worden schermers thuis opgehaald, of wordt afgesproken op een bepaalde plaats (meestal het Laurentplein, station Gent Sint-Pieters of aan de Topsporthal) en uur.

Aankomst op de plaats van de competitie, dan...

 • inschrijven (daarbij legt men in het binnenland een geldige licentie voor, in het buitenland is doorgaans een niet-materiële CEE of FIE licentie nodig, die automatisch door de VSB voorzien wordt)

 • eventueel materiaalcontrole

 • een klein hapje eten indien nodig

 • opwarmen (heel belangrijk, want een goeie opwarming is half gewonnen)

 • voorronde schermen + hopelijk voldoende goed schermen om door te gaan naar de volgende ronde

 • schermen tot we niet meer kunnen (tot iedereen uitgeschakeld is); schermers die uitgeschakeld zijn blijven uiteraard in de buurt om voor hun clubgenoten te supporteren en eventueel als opwarmingspartner te fungeren

 • douchen + omkleden

 • eventueel nog wat observeren hoe de overgebleven schermers het ervan af brengen (of prijzen in ontvangst nemen :-))

 • terug huiswaarts

Het is altijd moeilijk in te schatten hoe lang het geheel zal duren (hangt ondermeer af van jullie eigen prestaties), dus een uur op de thuiskomst plakken kan over het algemeen niet (maar we proberen voor buitenlandse tornooien wel altijd een schatting te maken, en zijn daar toch redelijk goed in geworden; die schatting staat telkens op de betreffende tornooi-wiki-pagina).

Benodigdheden

 • geld voor inschrijving (wordt soms vooraf door de club geregeld)

 • geld voor onvoorziene uitgaven (hoeft niet te veel te zijn, de begeleider is daar om noodgevallen te regelen)

 • vest, broek, ondervest, elektrische vest, handschoen+manchette, lange witte kousen (tot aan de knieën), schoenen, masker (zie ook Schermmateriaal)

 • minstens twee sabels, minstens twee kabels, maskerkabel (zie ook Schermmateriaal)

 • voldoende verse T-shirts, handdoek, zeep

 • clubtraining, of iets anders om tussendoor aan te doen om geen kou te krijgen

 • eten (niet te zwaar, niet vet, vooral suikers: vb. boterhammen, eventueel graanrepen), drinken (water, enkel sportdrank als je al gewoon bent dat te drinken, geen cola en ander vergif)

 • goed humeur en liefst ook goede scherm-instelling :-)

Begeleiding

Bij het overgrote deel van de competities is er minstens één, en vaak meerdere ervaren begeleiders aanwezig die alles in goede banen leiden, en ervoor zorgen dat de schermers in optimale omstandigheden het tornooi kunnen schermen. Daar hoort coaching van alle schermers bij, voor een zo groot mogelijk deel van de wedstrijden die zij schermen. Er zijn doorgaans meer schermers dan coaches, dus het is altijd een beetje schipperen. Maar daar zijn we goed in, en alle schermers komen op die manier voldoende aan bod. Wij rekenen op de mondigheid van de schermers om aan te geven als zij problemen ervaren wat dit betreft (net zoals voor alle andere zaken trouwens): spreek de trainers aan als je hen nodig hebt.

De Flemish Open is hierin een notoire uitzondering. Doordat onze medewerkers betrokken zijn bij de organisatie en/of zelf schermen, is de begeleiding op de Flemish Open een stuk minder. We zijn ons daarvan bewust, en proberen daar steeds betere oplossingen voor te vinden. Voor vele schermers is dit hun eerste tornooi, dus wij begrijpen dat deze situatie niet ideaal is. Wees er echter van verzekerd dat op de andere tornooien er veel beter begeleid wordt.

De begeleiding is er ook tijdens de hele verplaatsing (samen uit, samen thuis, samen naar tornooi, samen eten, samen naar hotel, etc.).

Te doen voor het vertrek naar de competitie:

controleren of je aan alle bovenstaande voorwaarden voldoet; als dat niet het geval is:

 • niet in paniek raken

 • WapenKapitein of verantwoordelijke contacteren en zeggen wat je nodig hebt...

Na het tornooi

Tornooiverslag: het is altijd leuk om na een tornooi samen met de groep een verslagje te schrijven. Vaak wordt er op voorhand afgesproken wie hiervoor zal zorgen.

 • De mooiste, spannendste en/of interessantste verslagen komen in het driemaandelijkse tijdschrift van de Confrérie: de Pointes d'Arrêt. Stuur je verslag hiervoor naar Dirk Delandtsheer, hij zorgt voor publicatie.

 • Stuur je resultatenverslag ook door naar Elise Vaeremans zodat zij een persartikel kan schrijven. Tip: neem tijdens je tornooi foto's van de poules, tussenklassement, tableaus en eindklassement en stuur deze naar Elise.

 • En tenslotte heeft ook Kristiaan De Witte jouw resultaten nodig zodat hij deze in het 'Gulden Boek' van de Confrérie kan schrijven.

Vaak gestelde vragen:

 • Worden de ouders verondersteld mee te gaan? — Dat is zeer zeker geen verplichting. Er wordt in voldoende, degelijke begeleiding voorzien opdat alle deelnemende schermers veilig en wel terug thuis afgeleverd kunnen worden na afloop van het tornooi. Anderzijds verbieden we de ouders ook niet om mee te gaan. Het is zelfs goed om toch minstens één keer eens mee te gaan met de spruit om te zien waar heel die tornooi-heisa nu eigenlijk om draait. Er zijn ouders die heel vaak meegaan, er zijn ouders die nooit meegaan, en alles daartussen. De ervaring leert dat de invloed op prestaties van de schermers bijna nihil is. Er zijn altijd positieve of negatieve uitzonderingen; de trainers zullen de ouders tijdig aanspreken als ze een probleem zien.

 • Wat gaat het allemaal kosten? — Inschrijvingsgeld ligt doorgaans tussen de 10 en de 20 euro. Meestal moet voor vervoer iets voorzien worden, maar dat wordt achteraf afgerekend (zie VervoerRegeling). Voor binnenlandse tornooien overnachten we in principe nooit ter plaatse, voor buitenlandse tornooien vaak wel.

Lees ook...