Wedstrijdschermen

Deelnemen aan een tornooi is één van de belangrijke stappen binnen de ontwikkeling van een schermer. Wanneer een jonge schermer voor het eerst de stap naar competitie zet, rijzen er meestal een heel aantal vragen. Hier kan je al vast enkele antwoorden terugvinden.

Wat voorafgaat

De tornooidag zelf

Aankomst op de plaats van de competitie, dan...

Het is altijd moeilijk in te schatten hoe lang het geheel zal duren (hangt ondermeer af van jullie eigen prestaties), dus een uur op de thuiskomst plakken kan over het algemeen niet (maar we proberen voor buitenlandse tornooien wel altijd een schatting te maken, en zijn daar toch redelijk goed in geworden; die schatting staat telkens op de betreffende tornooi-wiki-pagina).

Benodigdheden

Begeleiding

Bij het overgrote deel van de competities is er minstens één, en vaak meerdere ervaren begeleiders aanwezig die alles in goede banen leiden, en ervoor zorgen dat de schermers in optimale omstandigheden het tornooi kunnen schermen. Daar hoort coaching van alle schermers bij, voor een zo groot mogelijk deel van de wedstrijden die zij schermen. Er zijn doorgaans meer schermers dan coaches, dus het is altijd een beetje schipperen. Maar daar zijn we goed in, en alle schermers komen op die manier voldoende aan bod. Wij rekenen op de mondigheid van de schermers om aan te geven als zij problemen ervaren wat dit betreft (net zoals voor alle andere zaken trouwens): spreek de trainers aan als je hen nodig hebt.

De Flemish Open is hierin een notoire uitzondering. Doordat onze medewerkers betrokken zijn bij de organisatie en/of zelf schermen, is de begeleiding op de Flemish Open een stuk minder. We zijn ons daarvan bewust, en proberen daar steeds betere oplossingen voor te vinden. Voor vele schermers is dit hun eerste tornooi, dus wij begrijpen dat deze situatie niet ideaal is. Wees er echter van verzekerd dat op de andere tornooien er veel beter begeleid wordt.

De begeleiding is er ook tijdens de hele verplaatsing (samen uit, samen thuis, samen naar tornooi, samen eten, samen naar hotel, etc.).

Te doen voor het vertrek naar de competitie:

controleren of je aan alle bovenstaande voorwaarden voldoet; als dat niet het geval is:

Na het tornooi

Tornooiverslag: het is altijd leuk om na een tornooi samen met de groep een verslagje te schrijven. Vaak wordt er op voorhand afgesproken wie hiervoor zal zorgen. 

Vaak gestelde vragen:

Lees ook...