Pers

Niet alleen voor de naambekendheid van onze Sint-Michielsgilde is het belangrijk regelmatig in de belangstelling te staan, ook voor de erkenning en waardering van de schermsport zelf is persbelangstelling onontbeerlijk. Hoe meer ruchtbaarheid er gegeven wordt aan de prestaties van onze schermers, hoe beter. Onze club kan daarenboven niet alleen uitpakken met een aantal uitstekende schermers, maar ook met een goed omkaderde jeugdwerking, uitstekende trainers en scheidsrechters, én tal van gemotiveerde medewerkers. En dit mag gerust aan de buitenwereld bekend gemaakt worden!

Het doel van deze pagina is het persgebeuren wat toe te lichten en uit te leggen hoe jullie daarbij actief kunnen helpen.

Hoe komt een persbericht tot stand?

Het schrijven van een persbericht gebeurt niet op 5 minuten, er gaat heel wat research aan vooraf. Niet alleen de aard van het tornooi (recreatief, selectietornooi EK en/of WK,...) wordt nagegaan, ook de deelnemerslijst wordt bekeken (hoeveel deelnemers zijn er? Zijn er hoog geplaatste schermers bij? Vertegenwoordiging landen?) en het systeem van uitschakeling wordt nagegaan. De resulaten worden opgezocht via internet, zowel de poules als de tabellen zijn hierbij belangrijk. De beste prestaties van de schermers van de Sint-Michielsgilde worden vrij gedetailleerd beschreven, een quote/reactie van een schermer en/of coach wordt -indien voorhanden- opgenomen. Dit alles wordt in een persbericht gegoten, eventueel wordt een foto bijgevoegd.

Wanneer wordt een persbericht geschreven? In principe wordt van elk tornooi waaraan schermers van de Sint-Michielsgilde deelnemen, een persbericht gemaakt. Voorwaarde is natuurlijk dat er informatie (lees : resultaten, feedback) beschikbaar is. Zeker voor kleinere tornooien zijn de resultaten vaak niet of te laat op internet te vinden en is jullie snelle feedback zeer belangrijk.

Oud nieuws is geen nieuws. Dit geldt ook in sportverslaggeving. Op maandag staan de kranten vol voetbalnieuws, maar op dinsdag en zeker vanaf woensdag is er meer ruimte voor andere sporten. Maar ook kranten moeten plannen.... Dit betekent dat een persartikel tijdig moet doorgestuurd worden, en dat dit ook consequent moet gebeuren. Idealiter gaan het persbericht op zondagavond de deur uit (voor publicatie op dinsdag), uiterste deadline is maandagavond (voor publicatie op woensdag of later).

Wie ontvangt het persbericht?

We proberen zoveel mogelijk verschillende media te bereiken :

Alle contactpersonen krijgen een wedstrijdkalender aan het begin van een nieuw seizoen (floret, degen en sabel) en worden regelmatig herinnerd aan een komende wedstrijd.

Hoe kunnen jullie helpen?

Jullie = schermers, trainers, begeleiders, ouders,....

.... maar ook door :

We rekenen op jullie actieve bijdrage!

Andere initiatieven?

Het is niet alleen naar aanleiding van tornooien dat de club in het nieuws kan komen. Werk je als schermer van de Gilde mee aan een evenement? Laat het weten ! Voorbeelden genoeg : schermdemonstratie in de Golfclub in St-Martens-Latem, aanwezigheid op het evenement "Golden Sunday" van het BOIC, deelname aan het televisieprogramma "Mijn sport is top" (Ketnet),....

En ook het 400-jarig bestaan van de club in 2013 zal in de pers niet ongemerkt voorbij gaan!

Contact

Voor al uw vragen, feedback over wedstrijden, opmerkingen én ideëen :

Kathleen Kets & Elise Vaeremans