Training

Als je een tijdje niet naar training kan komen omwille van blessure of een andere redenen, laat dit dan weten aan je trainer. Er is standaard géén training tijdens de schoolvakanties en op officiële feestdagen.

Groepen & trainingsmomenten

Groepenverdeling

De trainingsgroepen zijn in eerste instantie ingedeeld per leeftijd. Maar hier zal af en toe een uitzondering op zijn gemaakt, rekening houdende met ervaring en doelstellingen.

Klik op de naam van de groep om te zien wie er in de groep zit.

 • Schildknaapjes (beginnersgroep tem 13 jaar)

 • Musketiers (U11 & U13 met schermervaring)

 • Huzaren (U15 met schermervaring)

 • Spartanen (competitieschermers vanaf U15, voorwaarden zie hieronder)

 • Gladiatoren (alle sabelschermers vanaf U17 tot veteraan, met uitzondering van de schermers die voor het Spartanentraject kiezen)

 • Gladiatoren - beginners (beginnersgroep +13 jaar; snelcursus van september tot januari, daarna herverdeeld volgens leeftijd)

Klik hier om de leeftijdscategorieën te zien.

Trainingsmomenten

Trainingsschema vanaf september 2022.

In augustus 2022 is er voor Huzaren, Spartanen en Gladiatoren training op woensdag van 19 tot 21u en op vrijdag van 18u30 tot 20u30. Te beginnen op woensdag 24 augustus.

Eerste training voor Schildknaapjes en Musketiers is op zaterdag 3 september. De trainingen eindigen eind mei.

De Huzaren, Spartanen en Gladiatoren kunnen in juni nog verder trainen op woensdag en vrijdag.

Spartanentraject

Spartanen zijn schermers die gemotiveerd zijn om aan nationale en internationale competities deel te nemen, met als doel een EK/WK selectie op korte termijn (3 jaar) binnen de leeftijdscategorie.

Spartanen worden ondersteund door een extra training met individuele les, daarnaast krijgen ze core-stability begeleiding. Op wedstrijden zorgen we er voor dat er altijd een begeleider mee kan, wat trouwens de betrachting is voor alle leden maar niet altijd haalbaar blijkt.

Alle spartanen trainen sowieso ook wekelijks met leeftijdsgenoten.

 1. Minstens deelnemen aan 3 schermtrainingen en bijkomende individuele training doen daarbuiten (zoals lopen/fitness)

 2. Trainers moeten potentieel zien dat leerling binnen de 3 jaar een realistische kans heeft om selecteerbaar te zijn voor Ek/wk binnen de leeftijdscategorie.

 3. Mogelijk vanaf U 15.

 4. Wedstrijdkalender afgesproken met trainer

 5. Deze formule bedraagt een hoger lidgeld: €700

Benodigdheden voor de training

Lees hier wat je nodig hebt bij elke training.

Orde en netheid in de schermzaal

 • Onze zalen worden minstens zes dagen op zeven gebruikt. Jouw groep is niet de enige; probeer ook rekening te houden met de andere groepen.

 • De Sint-Michielsgilde telt ongeveer 150 schermende leden. Er is onvoldoende plaats in onze zalen en in de kleedkamers om al die mensen tegelijk op te vangen. Als je je schermmateriaal in de kleedkamer laat slingeren na je training, zal je materiaal in de weg staan van de mensen die na jou komen.

 • Om het gebruik van onze zalen voor iedereen zo aangenaam mogelijk te maken, zijn een aantal regels ingesteld. Een aantal van die regels zijn er gekomen omdat men spijtig genoeg tot de vaststelling is gekomen dat de schermers niet vanzelf de discipline hadden om voldoende orde te houden.

Een aantal regels

 • Er mag nergens in het gebouw gerookt worden.

 • Er mag nergens in onze zalen gegeten worden, tenzij het eten ter beschikking gesteld wordt door de Gilde, en dan mag de consumptie enkel in de bar gebeuren.

 • Er mag enkel gedronken worden uit gemerkte drinkbussen of flessen (i.e. met je naam erop).

Opbouw van training

Lees hier meer over de opbouw van een training.