Aan welke tornooien mag ik deelnemen?

Niet iedereen mag aan elk tornooi deelnemen. Om onaangename verrassingen te voorkomen bij onervaren schermers, worden alle inschrijvingen voor tornooien gedaan via de trainer en/of de wapenkapitein. Het enige wat de schermers moeten doen is aan de trainer doorgeven aan welke tornooien ze willen meedoen. De trainer zal hen dan zeggen welke tornooien op hun lijstje oké zijn, en welke niet.

Als schermer kan je wel al een aantal tornooien uitsluiten van je lijst, zodat de trainer wat minder werk heeft. Deze pagina geeft een aantal wenken om je daarbij te helpen.

Voor internationale wedstrijden bespreek je eerst met je trainer welke je zal meedoen. De wapenkapitein kan vervolgens de voorinschrijving doen via Opohardt. Zie ook deze richtlijnen over inschrijven voor selectiewedstrijden via Ophardt.

Leeftijdscategorieën

Tips voor jonge schermers

Trainers moedigen iedereen, dus ook de jongste schermers aan om aan een aantal tornooien deel te nemen. Niet vanwege het competitieve karakter, en zeker niet om te proberen ten allen prijze te winnen. Voor onze jongeren en voor onze beginnende schermers moet een tornooi uitsluitend gezien worden als een training op verplaatsing. Het is de bedoeling dat de geleerde technieken en tactieken toegepast worden tegen een gevarieerd deelnemersveld, dat is de toegevoegde waarde van het tornooi.

Beginnende schermers (en hun ouders) moeten voor ogen houden dat ze op hun eerste tornooien niet veel treffers zullen zetten. Als het tornooi een systeem van uitschakelingen gebruikt, dan moeten ze weten dat voor hen het tornooi niet lang zal duren. Maar toch vormt zo'n deelname een leerrijke ervaring, omdat de omstandigheden heel anders zijn dan op een gewone training. Onze schermers moeten leren dat de druk om te presteren hen niet mag afleiden van hun eigenlijke doel: zo goed mogelijk te (leren) schermen.

We zien steeds weer dat schermers die terugkeren van een tornooi, ongeacht het resultaat dat ze behaald hebben, op de volgende trainingen een niveau verbeterd zijn. Dat effect duurt niet heel lang: net zoals de 'gewone' trainingseffecten is het nodig regelmatig een nieuwe impuls te krijgen opdat er op lange termijn een verbetering zou zijn. Daarom trachten wij verspreid over de duur van het seizoen een aantal tornooien aan te bieden. Er is gemiddeld ongeveer één tornooi per maand, wat voor beginnende schermers een goed aantal is gebleken. Door het organiseren van de VSB Beker, kan die 'tornooiachtige' ervaring vaak relatief dicht bij huis opgedaan worden.

Als er nog vragen zijn, aarzel niet ze te stellen. De trainers zullen ook op de trainingen nog spreken met de schermers om te bepalen welke tornooideelnames zinvol zijn, en welke minder.